הבית שלכם משרת אתכם בהמון מובנים, וככזה יש לו השפעה משמעותית על שגרת חייכם ואיכותם. בית המתוכנן בהתאמה מלאה לצרכים ולרצונות שלכם, וכמובן מעוצב בקפידה עד לפרט הקטן ביותר הוא הסוד לשגרת חיים שלווה ואיכותית. התפקיד שלי כמעצבת פנים הוא לקחת את מכלול הצרכים, הרצונות והחלומות שלכם, ולתרגם אותם לחללי מחייה שבהם החומרים, הצבעים, הרהיטים והאביזרים השונים מתכנסים יחד בהרמוניה מושלמת והופכים לחלום שמתגשם. 

כאן תוכלו להתרשם מפרויקט לדוגמא – תהליך ליווי מלא של תכנון נגיש ועיצוב מחדש של דירת גן בנס ציונה.

זהו פרויקט אשר ליוויתי משלב חיפוש הדירה לרכישה, וזאת על מנת לוודא שהדירה שתרכש תאפשר ביצוע של תכנון מחודש ונגיש לנכים.  הדירה בת 4 חדרים משתרעת על פני 85 מ״ר, ובה צפויים להתגורר אב ובנו. האב מתנייד בעזרת כסא גלגלים, ולבן ישנה מגבלה פיזית משמעותית בשתי כפות ידיו. בתוכנית המקורית החלל הציבורי כלל חדר מגורים, מטבח, פינת אוכל ומרפסת שירות אשר היה מחניק וצפוף מאוד, ולכן הדבר החשוב ביותר בתכנון המחודש היה לייצר מעברים חופשיים בין הפונקציות השונות עבור כסא גלגלים וליצור תחושת מרחב ואווריריות.  

אל הצורך בהנגשת הדירה, התווספה בקשת הבן להעניק חשיבות עליונה לתכנון ועיצוב המטבח ולתת דגש מיוחד ליצירת מקומות אחסון ומשטח עבודה נרחב, וכן לדאוג לשילובו בחלל של אקווריום דגים גדול, אותו הוא מטפח באהבה גדולה.


הקונספט העיצובי הנבחר היה מודרני, נקי ובגוונים בהירים על מנת להעניק לחלל תחושת מרחב. משימת התכנון תוך מילוי אחר כל הצרכים והרצונות לעיל הפכה למשימה מאתגרת, ועל מנת ליצור חלל אחד גדול ראשית נהרסו המחיצות של מרפסת השירות ושטחה הוקצה לטובת המטבח. חלון מרפסת השירות הפך לדלת שירות אסתטית המקשרת את המטבח עם אזור צדדי בגינת הבית, שהוכשר כחדר כביסה ואליו הוצאו מכונת ומייבש הכביסה. לאחר הריסת מחיצות מרפסת השירות נחשפה קורה בולטת פנימה בקיר החיצוני אשר פגמה בקווים הנקיים של קירות החלל, ועל מנת להסתירה נבנתה הנמכת תקרה בקו הקורה אשר שימשה להעברת תשתיות חשמל ותקשורת ובעצם יצרה גבול המגדיר את שטח המטבח.


תכנון המטבח הצריך מחשבה מעמיקה על כל פרט ופרט, והוא תוכנן בהתאמה אישית לבעל הדירה בהתאם לצרכיו האישיים. המטבח כולו אובזר במנגנונים מיוחדים על מנת ליצור התנהלות פשוטה וקלה בפעילות היומיומית במטבח. כל דלתות המטבח והמגירות החיצוניות והפנימיות אובזרו במערכות טיפ-און המאפשרות פתיחה וסגירה בלחיצה קלה, ואילו ארונות הקלאפה הכבדות אובזרו במנגנונים חשמליים. מערכות אלו, המבטלות את הצורך בידיות, והבחירה בדלתות עץ בגמר צבע לבן העניקו למטבח מראה חלק ואחיד ותמכו בקונספט העיצובי. חלל נוסף אשר הצריך הנגשה מלאה היה חדר הרחצה. מיקומם המקורי של האמבטיה, השירותים וכיור הרחצה לא איפשרו את הגישה אליהם עם כסא גלגלים, ולכן בוצעה הריסה מלאה של החדר. בתכנון החדש מיקומי הפונקציות השונות שונה לחלוטין, האמבטיה הוחלפה במקלחון גדול ומותאם, וכך גם דלת הכנף הרגילה שהוחלפה בדלת כיס הזזה על מנת להרוויח את השטח שלפני הדלת לטובת התנהלות חופשית.


גולת הכותרת של הפרויקט היה תכנון ועיצוב אקווריום הדגים. במקור האקווריום, שרוחבו 1.6 מטר, היה מונח על גבי ארונית גבוהה, שבה אוחסנו המכשירים הדרושים להפעלתו, ובגבו צמוד אל קיר. שילוב של יחידה מאסיבית שכזו המתנשאת לגובה של כמטר וחצי במתכונתה המקורית היתה בלתי אפשרית מפאת חוסר מקום פנוי ובעיקר מתאים. מתוך מגבלה זו נולד פתרון יצירתי ולא שגרתי של תכנון האקווריום כדלפק אי במטבח, ובכך מעבר להיותו אלמנט עיצובי המפיח חיים בחלל הבית הוא הפך לפונקציונלי ומספק מקומות ישיבה ומשטח עבודה נוסף. תכנון הדלפק היווה אתגר תכנוני, הנדסי ועיצובי. השילוב בין עבודת הזכוכית, עבודת הברזל ועבודת הנגרות הצריך עבודה מדויקת ברמה גבוהה ביותר. המטרה היתה לתכנן את האקווריום כמרחף, ובכך לשמור על תחושת המרחב בחלל. לשם כך, בסיס הדלפק תוכנן ממסגרת ברזל שעוטפת את האקווריום ומקבלת אותו לתוכה. למבנה המסגרת היתה חשיבות עליונה מבחינה קונסטרוקטיבית, שכן משקלו של האקווריום לבדו הינו כחצי טון. השאיפה היתה להשיג את האיזון העדין בין הכורח ההנדסי לבין החזון העיצובי, ולתכנן מסגרת עדינה ככל שניתן שלא תפגום במראה האקווריום. לצד האקווריום תוכנן ארון המיועד לאחסון כל מערכות התפעול שלו. המשטח העליון המכסה על האקווריום תוכנן כשני חלקים חצוי לאורכו, כאשר חלק אחד קבוע ומעוגן למסגרת הברזל, ואילו החלק השני הממוקם בדיוק מעל האקווריום מתרומם ונפתח לצורך האכלה ותחזוקה שוטפת.


שיפוץ הבית ארך כחודשיים, והוא, כאמור, עוצב בסגנון מודרני ונקי על טהרת הצבע הלבן. על מנת להעניק לבית אווירה חמימה שולבו בחלל נגיעות של עץ בנישות פתוחות במטבח, במשטח העליון של דלפק האי, וכן בפינת האוכל. פריטי הריהוט שנבחרו הינם מודרניים וקלילים – ספת הסלון מרופדת בבד עדין ומעוטרת בכריות צבעוניות שולבה עם כורסא מינימליסטית והדום צבעוני. להשלמת המראה ולהגברת תחושת החמימות נבחר שטיח מודרני עם דוגמא אבסטרקטית בגוונים מתאימים. אלמנטים מיוחדים נוספים להשלמת העיצוב היו גופי התאורה אשר נצבעו בהזמנה אישית.

התוצאה: בית מזמין, נוח ופרקטי, אך חשוב מכל – נגיש.


מקווה מאוד שאהבתם 🙂

תמונות נוספות של הפרויקט תוכלו לראות כאן.
הפרויקט פורסם בכתבה בגיליון אפריל-מאי 2018 של מגזין עיצוב, אותה תוכלו לקרוא כאן.

חושבים על שיפוץ ורוצים להתייעץ?