fbpx

פינת האוכל היא חלל מרכזי ומשמעותי בבית – המקום שמפגיש את כל המשפחה, ולא רק כדי לאכול אלא גם כדי לשחק, לשוחח, לשתף, להתעדכן, לתכנן תוכניות, לקבל החלטות חשובות ולפעמים גם בלי שום סיבה מיוחדת – פשוט כדי להיות ביחד
לעיתים זהו אף המקום שבו אוהבים לשבת אורחינו, בין אם באו לארוחה חגיגית ובין אם סתם קפצו לבקר אותנו לקפה ועוגה.

בדירות קטנות, פינת האוכל לרוב גם תשמש אותנו הן כמשרד ביתי, והן כשולחן לימודים לילדי המשפחה שעושים עליו את שיעורי הבית.

בכל בית פינת האוכל היא חלל בעל אופי שונה – קומפקטי או מרווח, פשוט או מפואר, וכפי שלכל משפחה יש סגנון, אופי וסיפור משלה, כך גם לפינת האוכל פנים שונות.

אז כיצד מתכננים בבית פינת אוכל שתהפוך למרכז הפעילות הביתית, תשתלב בו באופן טבעי וגם אולי תשדרג אותו?
ובכן, לשאלה הזאת אין תשובה חד משמעית, מכיוון שפינת האוכל המושלמת היא זאת שמותאמת לאורח החיים הספציפי של המשפחה ומתוכננת בהתאם לפרופורציות של החלל שבו תמוקם.
יחד עם זאת, חשוב לזכור: כדי שפינת האוכל החדשה שלכם תשמש אתכם לשנים רבות, היא צריכה להיות קלה לתחזוקה ולניקיון, בטיחותית, עמידה בפני נזקי חום ולחות ובנויה מחומרים חזקים ואיכותיים. 

מה עושים בפינת האוכל?

ראשית, יש להגדיר את מטרתה העיקרית, וכדי לעשות זאת רצוי לענות על השאלות הבאות:

  • מהי מטרתה המרכזית של פינת האוכל בבית שלכם?
  • האם היא תשמש אתכם על בסיס יום יומי או בעיקר כאשר מגיעים האורחים?
  • באיזו תדירות אתם מארחים?
  • כמה אנשים אתם מזמינים לסעוד אצלכם בבית?
  • האם תנצלו את פינת האוכל שלכם גם לעבודה, ללימודים ולמשחק?

התשובות לשאלות אלה יקבעו במידה רבה את המבנה הכללי של פינת האוכל החדשה שלכם, וכן את סוג הרהיטים בהם תבחרו.

היכן למקם את פינת האוכל?

שיקול נוסף הינו המיקום. כיום מקובל למקם את פינת האוכל בסמוך לאזור המטבח או במרכזו, כדי ליצור רצף של תנועה בחלל המוקדש כולו לבישול ולאירוח. לרוב תחפשו אזור שהוא מהווה סוג של גשר בין סלון הבית למטבח ויהיה נגיש גם לאורחים וגם למארחים שצריכים לנוע בחופשיות עם כלי הגשה וסירים.

הקשר בין אופי החלל לתכנון שולחן האוכל

ברוב הבתים והדירות בהם שטח המחיה מוגבל פינת האוכל ממוקמת צמוד לקיר. השאלה האם להצמיד את שולחן האוכל לקיר בצד אחד היא שאלה מאוד נפוצה, ומהווה פתרון יעיל לחללים קטנים המאפשר ניצול מקסימלי של השטח.
במידה ומדובר בשולחן מלבני תצטרכו לבדוק איזו פאה של השולחן היא זו שתהיה צמודה לקיר, ובהתאם לכך לוודא שיש מספיק מקומות ישיבה בשאר הפאות כדי שתוכלו להשתמש בשולחן ביומיום בלי להזיז אותו בכל פעם.
תכנון פינת האוכל תלוי קודם כל במבנה החלל, ויש להקפיד ולהתאים את גודל שולחן האוכל וצורתו לחלל –  דאגו להשאיר לפחות 90 ס"מ בין השולחן לבין הקיר בכדי להציב שם כיסאות ולאפשר לסועדים להתיישב ולקום בנוחות, ואם במקום הכיסאות אתם מציבים ספסל לצד הקיר,  אז יש להשאיר לפחות 45 ס"מ מרווח לשולחן.

שילוב של נוחות, פרקטיות ואסתטיקה

הגודל של שולחן וכסאות האוכל נקבע בהתאם למידות האזור המיועד להם. חשוב מאוד לשמור על פרופורציות נכונות כדי שלא להפוך את החלל לצפוף מדי. מאידך, שולחן האוכל המשפחתי צריך להיות מרווח ולספק מקום ישיבה לכולם.
הגודל האופטימלי של פלטת שולחן אוכל עבור רוב המשפחות הינו כ-100 ס"מ.
אם השולחן הינו מלבני, חישוב אורך השולחן האופטימלי יהיה כך  שלכל סועד יוקצה מרחב של כ-60 ס"מ.
אם  פלטת השולחן עגולה, וודאו שקוטרה גדול מ-120 ס"מ.
אם אתם אוהבים לארח, בחרו בשולחן עם פלטה נפתחת. 
אל תתפשרו על המידות המינימליות האלו – זה בדיוק ההבדל בין ישיבה נוחה ומהנה לאי-נוחות משמעותית שתגרום לכם פשוט לוותר על התענוג.

ולסיום, כמה עצות בנוגע לבחירת הכיסאות. אפשר לרכוש כיסאות ושולחן כסט שלם, אך הרבה יותר כדאי לחפש כסאות בנפרד. הכיסאות ממש לא חייבים להיות זהים – להפך: המגמות החדשות בעיצוב דוגלות בגיוון יצירתי בבחירת הרהיטים. אפשר לוותר כלל על הכיסאות ולהצמיד לשולחן ספסל עץ מעוצב. כך או אחרת, קחו בחשבון שגובה המושבים צריך להיות מותאם לגובה השולחן.

אחרי סיום תהליך תכנון המבנה הכללי מגיע השלב שבו תשאלו את עצמכם – מהו האופי העיצובי של פינת האוכל שיעשה טוב לכל המשפחה וישתלב בעיצוב הכללי של הבית?
האם נכון יהיה לבחור רהיטים בעיצוב מינימליסטי בקווים נקיים, שולחן אוכל כבד בסגנון וינטאג' עם פיתוחים ועיטורים של פעם, פינת אוכל קלאסית או כפרית מעץ מלא, פינת אוכל בקונספט עיצובי של בוהו שיק רומנטי או אולי פינת אוכל בסגנון האקלקטי היא זו שתדבר אליכם.

תכנון מקדים של אזור פינת האוכל בביתכם אשר לוקח בחשבון את כל הפרמטרים שהוזכרו מעלה יהפוך את פינת האוכל שלכם לנקודת מפגש משפחתית נעימה ומזמינה, ובעיקר נוחה לשימוש.

* התמונות במאמר צולמו ב – וסטו גלריית רהיטים.

דילוג לתוכן