״עם הספר״ הוא ללא ספק אחד הכינויים החביבים ביותר אשר ניתנו לעם ישראל. משמעותו המקורית של כינוי זה מתייחסת לעם אשר דתו מתבססת על ספר, ספר התנ״ך, אך כיום צורפה לו משמעות נוספת – עם ישראל הוא עם אוהב ספר. ואכן, כמעט ואין בית שלא ניתן יהיה למצוא בו ספרים מכל סוג שהוא.
ספרים הינם דבר קסום, והם ראויים למקום מיוחד בכל בית. בעבר, הספריה הביתית זכתה לפינה נידחת בבית ואף השרתה אווירה אפלה ומאובקת, אבל כיום ההיפך הוא הנכון. הספריה הביתית יכולה להיות נקודת משיכה עיקרית בבית, בשל התצוגה הוויזואלית המפוארת שלה, וכן דרך יפה ופונקציונלית להציג את הספרים שלכם, להשרות אווירה ביתית וחמימה ולהעביר תחושה של רוגע בחלל בו היא ממוקמת. מעל לכל אלה, הספריה מהווה נגיעה עיצובית אישית וייחודית בחלל, וביכולתה לספר הרבה על בעליה רק מקריאת הכותרות…
אז איך נעצב את הספריה הביתית המושלמת עבורנו? הנה מספר טיפים ורעיונות, שכדאי לזכור בעת יצירת הספריה האישית שלכם.
בחירת מיקום
היכן נרצה למקם את הספריה הביתית? להחלטה זו ישנה חשיבות מבחינה ויזואלית ופונקציונלית, לרוב היא תושפע ממבנה הבית, והאפשרויות הן רבות. להלן מספר רעיונות אופציונליים:
קיר ייחודי מרכזי – בחלל המגורים, בפינת האוכל, בחדר המשפחה ואפילו במטבח. כל קיר ייחודי ונקי משאר אלמנטים בחלל, יכול להיות בסיס מצוין לספריה – אינטגרלית או רהיט.
שטח מתחת לגרם מדרגות – שטח זה נחשב ל׳שטח מת׳, ולרוב בלתי ניתן לניצול לאף פונקציה נדרשת בבית. יצירת ספריה אינטגרלית בשטח זה, תאפשר ניצול מקסימלי של השטח.
פרוזדור – פרוזדור רחב או בעל צורה משתנה מאפשר שילוב של ספריה צרה בשוליו. פתרון זה לרוב לא מאפשר ישיבה בסמוך לספריה, אך בהחלט יהפוך את המעבר בפרוזדור למעניין יותר.
מתחת לחלונות נמוכים – חלל עם חלונות נמוכים מאפשר ניצול של החלל מתחת לחלונות לטובת יצירת ספרייה קטנה, אשר תתפקד אף כפינת ישיבה על סף החלון.
בחינת ההקשר עם הסביבה
מבנה הספריה והחומרים שתבחרו צריכים לשקף את האסתטיקה הכללית של החלל. כך לדוגמא: בחלל המעוצב בסגנון מודרני ונקי, העדיפו ספריה בגוון לבן למראה רענן והניחו לצבעוניות הספרים כבר להשלים את העבודה. בחללי מגורים גבוהים העדיפו ספריה הבנויה יחידות מדפים המשלבות פלדה ועץ לשם חוזק ויציבות, וכך תוכלו לנצל את מלוא היתרונות של גובה החלל.
סגנון הספריה
כדי למזג ספריה באופן זורם בתוך חלל, לרוב יש להתייחס לסגנון כריכות הספרים עצמן אשר הופכות למשטח דינמי וצבעוני של ספרים. כך לדוגמא: בבית המעוצב בסגנון מסורתי, ספרים בעלי כריכות בסגנון וינטאג יהיו שחקני משנה חיוניים בתכנית העיצוב הכללית, ויתמכו בשאר האלמנטים האדריכליים בחלל.
סוג הספריה
שילוב והצגת אוסף ספרותי אישי יכול להיחשב אמנות, ולבחירת סוג הספריה – ספריה אינטגרלית בקיר או רהיט חופשי – יש השפעה מכרעת על ניראות הספריה.
ספריה אינטגרלית בקיר נחשבת לעכשווית ומודרנית בעלת קווים נקיים, שבה הספרים צריכים לשבת על משטחים של עץ או מתכת ארוכים ללא הפרעה אנכית. לעומתה, רהיט יכול להכניס אישיות ייחודית למרחב ולהוסיף רבדים נוספים לחלל. שלא לדבר על כך, שבאמצעות רהיט, כל פינה או נישה בבית יכולה להפוך לספריה מיידית.
ארגון הספרים
על מנת לשמור על מבנה הספריה מאוזן מבחינה ויזואלית ומסודר, כדאי להקפיד ולסדר את הספרים לפי גודלם. רצוי לקבץ במדפים התחתונים את הספרים הכבדים והגדולים, וככל שהמדפים נהיים עליונים יותר כך גם הספרים יהיו קלים וקטנים יותר.